lauantai 2. elokuuta 2014

Kuukauden biisit 7/2014

Heinäkuun biisit ovat SMG:tä lukuunottamatta festareilla livenä nähtyjen bändien biisejä. Studio Killersin näin sekä Ruisrockissa että Ilosaarirockissa, Portishead ja Haim olivat myös Ilosaaressa.

Portishead - Machine Gun

Portishead oli livenä mieletön, esitys meni parhaiden keikkakokemusten joukkoon helposti. Varsinkin Third-albumin Machine Gun oli kokonaisvaltaisesti värisyttävä elämys. Maailman tapahtumat tällä hetkellä ovat mitä ovat, ja musiikin sekä sen taustalla esitetyn kuvaston yhdistelmä vaikutti varmasti tästäkin syystä voimakkaasti. Ovathan biisi ja sen kylmän karu maailma jo itsessään omaa luokkaansa. Beth Gibbons vaikuttaa vielä livenä näkemisen jälkeenkin jotenkin epätodelliselta olennolta, joka välittää musertavaa surua uskomattoman kauniilla tavalla. Yhtyeen ystävät tietänevät, mistä puhun.

I saw a saviour
a saviour come my way
I thought I'd see it
at the cold light of day
but now I realise that I'm
Only for me

Studio Killers - Jenny

Kepeämpiä tunnelmia tuli sen sijaan koettua Studio Killersin ns. live-esiintymisten myötä. Nämä keikathan olivat taustanauhoilta soitettuja ja lavalla oli vain DJ innostamassa yleisöä. Lisäksi lavan taustalla pyöri animaatioita ja valoshow oli näyttävä. Keikoilla oli siitä huolimatta mieletön meno, teltta oli aivan täynnä sekä Ruisrockissa että Ilosaaressa ja ihmiset tanssivat musiikin mukana valtavalla innolla. Jenny on kappaleena edelleen sympaattisessa bilemeiningissään mahtava. Sanoitukset ovat epätoivoisuudessaan jopa hieman ns. creepyt, minkä huomasin vasta äskettäin niitä lukiessani...

Jenny, darling, you're my best friend
I've been doing bad things that you don't know about
Stealing your stuff now and then
Nothing you'd miss but it means the world to me

I wanna ruin our friendship
We should be lovers instead
I don't know how to say this
'Cause you're really my dearest friend

Scandinavian Music Group - Tällaisena kesäyönä

Tämä kappale vuodelta 2002 oli tietysti pari päivää sitten taas täydellisen ajankohtainen. Yhä uudelleen piti todeta, miten tähän on saatu ladattua juuri sellainen tunnelma, kuin aihe vaatii.

Tällaisena kesäyönä en halunnut mennä nukkumaan
Käskin sua unohtamaan mutta itse en osannutkaan
Nyt on jo pimeää
Huomenna vaihtuu elokuuksi
Ja muistan ainoat silmät jotka tietää musta mitään

Haim - Forever

Haimin ihanat naiset kävivät valloittamassa tällä kertaa Ilosaarirockin yleisön. Näin yhtyeen myös heidän ensimmäisellä Suomen-keikallaan viime vuonna Flow'ssa ja silloin en tiennyt heistä mitään etukäteen. Ihmettelin täyteen pakkautunutta telttaa ja totesin, että jotain näissä on oltava, silloin ei tosin itseeni vielä kolahtanut, että mitä se on. Jälkeenpäin on kyllä kolahdellut kovastikin, ja heidät piti päästä taas näkemään livenä, kun mahdollisuus tuli. Forever on kova ja taidokkaasti tehty biisi, joka on jo pitkään ollut oma suosikkini heiltä.

Forever I see you and me,
Forever I'll try for you and I,
No I never believed in their insight,
Just another good reason to get it right.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti