maanantai 25. tammikuuta 2010

Musiikin verkkojakelusta

Verkossa tapahtuva musiikin myynti ja muu jakelu, sekä laillinen että se laittomampi, ovat mietityttäneet itseäni paljon. Monesti ne ovat myös puheenaiheena kavereiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Muistan joskus muutama vuosi sitten saarnanneeni kovin paljon joillekin tuntemilleni ihmisille musiikin lataamisesta netistä maksamatta siitä mitään. Itse ostin mielelläni levyjä, koska se oli moraalisesti oikein artistien saadessa tekijänoikeuskorvaukset ja koska vain satuin pitämään sen fyysisen kappaleen saamisesta. Myös kansilehtien lukeminen on mielestäni ollut aina mukavaa, ne kun usein sisältävät lyriikatkin (mielestäni on aina hyvin harmillista jos ne eivät sisällä), joten levyjen keräämisestä tuli jonkinlainen harrastus. Tietysti lainasin kirjastosta myös mielenkiintoista musiikkia ja tallensin tietokoneelle. Se ei tuntunut väärältä, koska kirjaston levyn on joku sentään ostanut ja niiden kopiointi omaan käyttöön on laissakin sallittua. Raumalla asuessa vaan ei se kirjaston valikoima ollut ihan niin hyvä kuin nyt Turussa, heh.

Omilleni muutettuani ja opiskelijan budjetilla eläessä levyjen ostaminen on vähentynyt ja kirjastosta lainaaminen kasvanut entisestään. Viimeisten parin vuoden aikana mukaan ovat tulleet myös internetpalvelut, joiden kautta voi musiikkia kuunnella streaming-tekniikalla, ilman omalle koneelle tallentamisen mahdollisuutta. Last.fm-palvelua aloin käyttää osittain tuttavapiirin painostuksen vuoksi. Siinä mielenkiintoista oli lähinnä, että palvelu kerää tietokoneen musiikkisoittimelta tiedot siitä, mitä kappaleita on kuunnellut ja kokoaa tämän perusteella tilastot käyttäjän musiikinkuuntelusta. Sillä tavalla sekä itse että kaverit pystyvät seuraamaan, kuinka paljon on kuunnellut mitäkin artistia. Last.fm toimii myös nettiradiona, eli artistien kappaleita pystyi kuuntelemaan edellä mainitsemallani tekniikalla sivuilta. Viime vuonna tämä kuuntelupalvelu muuttui kuitenkin maksulliseksi.

Tämän jälkeen siirryin, myöskin ystävän suosituksesta, käyttämään Spotifyta, jonka mainitsinkin jo yhdessä levyarvostelussani. Tämä palvelu toimii lähes samalla tavalla kuin Last.fm-radio, mutta ne käyttäjät, jotka eivät maksa palvelusta, saavat muutaman biisin välein kuunnella mainoksia. Osasta näistä mainoksista on tullut jo legendaarisia (Jonathan from Spotify...), mutta ne ovat kieltämättä ärsyttäviä ja saavat miettimään maksullisen version tilaamista... Spotify on kätevä erityisesti bileissä, jolloin sieltä voivat halukkaat laittaa soimaan sellaista musiikkia, jota koneen omistajalta ei muuten löydy.

Itse kuitenkin edelleen haluan mieluiten lainata levyjä kirjastosta ja tallentaa mahdollisimman paljon musiikkia koneelleni, mm. Last.fm:n takia, koska kuuntelujeni määrän seuraaminen sieltä on minusta mukavaa. Lisäksi mp3-soittimelle voi siirtää koneelta vain sinne tallennetun musiikin. Lisäksi pidän fyysisten levyjen käsittelystä, sekä kotona että ollessani kirjastossa töissä.

Tästä päästäänkin sitten ammatilliseen puoleen. Koska olen kiinnostunut eniten musiikkikirjastoalasta, fyysisten musiikkiäänitteiden tulevaisuus askarruttaa hyvin paljon. Ollessani edellisessä työharjoittelussani eräässä kokouksessa todettiin, ettei musiikin verkkolataaminen ole vaikuttanut lainausmääriin ainakaan kyseisessä kirjastossa, lainojen määrät ovat lähinnä nousseet. Tulevat vuodet näyttävät kuitenkin, miten käy ja 10 vuoden päästä tilanne voi olla hyvin erilainen. Saa nähdä, miten kirjasto pystyy vastaamaan siihen, jos musiikin jakelu siirtyy kokonaan nettiin. Nythän joillakin kirjastoilla on jo käytössä Naxos-musiikkipalvelu, jossa lähinnä taidemusiikkia ja jazzia (joista teoksien tekijänoikeudet ovat poistuneet) pystyy toistamaan netin kautta henkilökohtaisia tunnuksia käyttämällä. Ehkä vastaavat palvelut sitten kehittyvät entisestään kirjaston tarpeita vastaaviksi. Tulevaisuus on jännittävä.

5 kommenttia:

  1. Niin, kai tiedät, että myös Spotifysta voi scrobata biisit Last.fm:n? Tai varmaan tiesit, ajattelin vaan todeta sen tässä ääneen myös. :)

    VastaaPoista
  2. Juu, kyllä mä olen arvellut et niin varmaan voi tehdä, mut itse oon toistaiseks käyttäny vaan Media playeria siihen :D

    VastaaPoista
  3. Ai mut moi Tuomas! Säkin oot nyt täällä. Mielenkiintonen blogi, ryhdyin lukijaksi!! T. Jarno

    VastaaPoista
  4. Moi, täällähän mä muutaman päivän nyt oon ollut :P kiva kuulla, että kiinnostaa, tervetuloa :)

    VastaaPoista
  5. Ja tervetuloa käymään munkin blogissa, aina välillä musajuttuja sielläkin, vaikka tosin valokuvaus on pääosassa.

    VastaaPoista