perjantai 22. tammikuuta 2010

Aloituspuheenvuoro

Pidän kirjoittamisesta. Pidän musiikinkuuntelusta. Jo pitkään aikaa on ollut haluna julkaista jossakin kirjoituksia, jotka käsittelisivät omia kokemuksiani ja niitä elämyksiä, joita olen saanut musiikista. Muulla tavoin en juuri musiikkia harrasta vapaa-aikanani, minulla ei ole ollut kärsivällisyyttä oppia soittamaan mitään instrumenttia. Lauluääneni ei myöskään ole mistään kotoisin, joten sekin vaihtoehto on pois suljettu. Minulla ei ole siis juuri mitään teoreettista tietämystä aiheesta, joten tämä täytyy ottaa huomioon arvostelujani lukiessa, en ole pätevä arvostelemaan kenekään soittotaitoa teknisesti ajatellen. Kuuntelukokemukseni perustuvat siis paljon tuntemuksiin ja elämyksiin, tietysti nautin myös sen kuuntelemisesta, kun joku osaa soittaa (ainakin omasta mielestäni) todella hyvin. Ollessani töissä kirjastossa käsittelen musiikkia tietysti ammattimaisemmin, ja tekemällä musiikin luettelointia, sisällönkuvailutyötä ja tietopalvelua olen oppinut paljon lisää.

Parina viime vuotena omassa musiikkimaussani on tapahtunut suuri muutos (lukioikäisenä kuuntelin vain ja ainoastaan metallimusiikkia, melko tavallinen tarina) ja olenkin viime aikoina tutustunut entistä innostuneempana uuteen musiikkiin. Kuunteluharrastukseni painottuu lähes täysin populaarimusiikin eri alalajeihin, klassiseen musiikkiin olen yrittänyt tutustua tähän mennessä melko huonolla menestyksellä, se on niin erilainen maailma, että vaatisi paljon totuttelua. Lisäksi minulla on jonkinlaisia asennevammoja rap-, hip hop-, soul- ja jazz-musiikkiin, eikä näitä tule kuunneltua lähes ollenkaan. Siksi nämä jäänevät myös pois käsittelemäni musiikin joukosta. Yritän kovasti avartaa mieltäni näidenkin suhteen, tähän mennessä ei vaan ole onnistunut.

Mutta, nämä ovat siis lähtökohdat. Kirjoitan lähinnä omaksi ilokseni ja ajanvietteeksi, mutta olen hyvin iloinen myös siitä, jos joku muu löytää tekstistäni ideoita ja jotakin kiinnostavaa. Tervetuloa lukemaan!

2 kommenttia:

  1. On ihanaa, ettet ole pätevä arvostelemaan kenenkään soittotaitoa noin teknisesti ajatellen. Tekninen ei kiinnosta minua, ja tuskin olen ainoa. Maailma on jo ihan liian täynnä sellaisia levyarvosteluja, jotka musiikin sijaan keskittyvät kitaran merkkiin ja mikkipiuhan mahdollisiin solmuihin. Enkä nyt yhtään viittaa sellaiseen yhteen tiettyyn suomalaiseen setien musiikkimediaan, krhm.

    Tervetuloa. On kiva nähdä sutkin täällä.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, yritän mahdollisimman paljon pysyä kaukana tästä setien musiikkimedian tyylisestä arvostelusta! Se ei ole ainakaan sitä, mitä itse haluan lukea, kun haluan tietää, miltä jokin levy kuulostaa...

    Ja kiitos :) saa nähdä miten pahasti jään koukkuun tähän, todennäköisesti jään...

    VastaaPoista