torstai 1. lokakuuta 2015

Kuukauden biisit 9/2015

Mariska - Sotilaat

Mariskan uuden levyn ensimmäinen single Itserakkausjuttuu ilmestyi kesän alussa ollen hyvin piristävä ja räppiä jälleen Mariskan musiikkiin tuova kappale, mainio kesähitti siis. Äskettäin julkaistu Sotilaat yllätti uudemman kerran, se onkin nimittäin tummaa elektropoppia iskevän sanoituksen kera. Kappale hurmasi tehokkaasti heti ensi kerrasta. Mariskan muuntautumiskykyä voi vain ihailla ja on hyvin kiinnostavaa nähdä, millaisen levykokonaisuuden hän saa näistä aineksista koottua. En ole kertaakaan aiemmin odottanut Mariskan uutta levyä näin innostuneena, hän on kahdella uusimmalla kappaleellaan tehnyt räjähtävän paluun kotimaisen popmusiikin kiinnostavimpien seurattavien joukkoon.

Kuin sotilaat
me rakkautemme raunioissa rämmimme
toisemme raatelemme
niin kuin sotilaat
kiväärit olkapäillä
katkeruuden pettämillä kevätjäillä

Sia - Alive

Sia julkaisi tulevan This is Acting -levynsä ensimmäisen singlen, joten se oli tietysti tapaus. Kirjaamani ensireaktio oli, että kappale on "jännä yhdistelmä soulahtavaa menoa ja ison luokan powerballadia." Alive on kirjoitettu yhdessä Adelen kanssa ja se oli alun perin menossa Adelen kolmannelle albumille. Yksinkertaisesti pianolla alkavasta kappaleesta ei puutu dramatiikkaa heti säkeistön ensi tahdeista lähtien. Jatkuvasti kasvaen edetään "I'm still breathing"-hokemaa sisältävän pre-choruksen kautta kertosäkeen "I'm alive"-revittelyyn ja sitä revittelyä todella riittää, voimalla ja tunteella. Vaikka kuuntelen mielellään Siaa venyttämässä äänensä kapasiteettia äärirajoille, tässä sen toistaminen ei ehkä palvele tarkoitustaan tarpeeksi hyvin, joten vähempikin riittäisi. Kokonaisuudessaan kyseessä on kyllä komea, mieltä nostattava kappale.

I had a one way ticket to a place where all the demons go
Where the wind don't change
And nothing in the ground can ever grow
No hope, just lies
And you're taught to cry in your pillow
But I'll survive

Ella Henderson - Glow

Tämä kappale onkin sitten vähän vanhempi, melkein tarkalleen vuosi sitten julkaistu. Ella Henderson on brittiläinen poplaulaja, joka on tullut tunnetuksi nähtävästi X Factor -ohjelman kautta. Törmäsin tähän kappaleeseen muistaakseni jollakin Spotify-listalla. Henderson laulaa hienosti ja äänessä on vahvaa tunnetta. Glow pitää sisällään erityisesti kauniita melodioita ja sopivasti myös mahtipontisuutta sekä tummempaa lähestymistapaa. Tummasävyinen elektroninen pop jatkaa selkeästi voittokulkuaan eniten kuuntelemani musiikin joukossa, heh.

Like a chest of hidden gold
Shimmers in the depths below
We are, we are, the treasures that
They hide
Like the sun that saves the night
Bursting through a darkened sky
We are, we are, soldiers of the light

And we will glow

Mumford & Sons - Believe

Lopuksi esiteltäköön tämän vuoden alkupuolella julkaistu kappale, joka on muista poiketen vähän rokimpi sekä miehen laulama! Lainasin joskus kaveriltani Mumford & Sonsin levyn Sigh No More enkä juuri innostunut. Bändi jäi siis epäkiinnostavien joukkoon, kunnes taannoin jonkin Radio Helsingin ohjelman yhteydessä soitettiin vieraan toivebiisinä yhtyeen Believe-kappale, ja korvani heräsivät. Tällä kertaa Mumford & Sons onnistui koskettamaan. Uskomisen ja elossa olemisen suuria teemoja pyöritellään ja Marcus Mumford tulkitsee sisintä hivelevästi. Bändi on jättänyt uusimmalla levyllään aikaisemmat folk-elementtinsä ja musiikki on enemmän jonkinlaista vaihtoehtorockia, mutta minulle tämä ainakin putoaa paremmin.

You may call it in this evening
But you've only lost the night
Preset all your pretty feelings
May they comfort you tonight
And I'm climbing over something
And I'm running through these wallsEi kommentteja:

Lähetä kommentti