sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Within Temptation - Hydra


Within Temptation on lähtenyt uudella Hydra-levyllään jälleen uusiin suuntiin, mikä on hyvin positiivinen piirre, sillä monet vastaavan genren yhtyeet tuntuvat jumittuvan paikoilleen ainakin jossakin vaiheessa levytysuraansa. WT sen sijaan on joka levyllään etsinyt jotakin uutta, ja vaikka kokeilut eivät aina ole olleet onnistuneita, bändi on säilyttänyt kiinnostavuutensa. Eikä taso hirveän alas ole missään vaiheessa vajonnut, vaan joka levyltä on kyllä löytynyt hyviä kappaleita. Sharon den Adel on tietysti bändin valttikortti ollessaan aina yhtä loistava laulajana.

Aloituskappale Let Us Burn on levyn avaajaksi juuri sopivan iskevä ja suoraviivainen kappale. Melko perinteinen, mutta toimiva. Toisena singlenä julkaistu Dangerous lähtee alkuun konemaisella riffillä. Kertosäe potkii mahtavasti ja saa voimaa vierailevasta vokalistista, Killswitch Engage -yhtyeessä laulaneesta Howard Jonesista. Seuraavassakin kappaleessa on vierailija, joka tällä kertaa on varsin yllättävä, räppäri Xzibit. And We Run alkaa kauniisti pianon säestyksellä, kertosäkeessä käytetään mahtipontisia syntikoita ja Xzibit astuu mukaan sointuen biisiin yllättävän sulavasti. Särökitarat pidetään edellisiin verrattuna hyvin minimissä.

Paradise (What About Us?) oli ensimmäinen levyltä julkaistu kappale, ja den Adel duetoi sen melko 50/50-suhteessa Tarja Turusen kanssa. Kahden erityylisen naislaulajan vuorottelu toimii tässä mahtipontisesti vyöryvässä kappaleessa hienosti, kertosäe on jälleen kerran timanttia. Kyseessä on varmasti Tarja Turusen Nightwish-uran jälkeen ensimmäinen hänen laulamansa kappale, josta pidän näin paljon. Tämän jälkeen sopiikin rauhoittua balladin äärellä. Edge of the World on tyypillisen herkkä WT-slovari, jossa käytetään vähäeleisesti kone-elementtejä ja jousia. C-osassa meininki tosin lähtee mielenkiintoisen kuuloiseksi, uusia kokeiluja on tehty piristävästi myös balladipuolella. Silver Moonlight alkaa myös rauhallisesti, mutta yllättäen käyntiin polkaistaan terävää kitarariffiä ja äänivallia. Tässä hyvin melodisessa kappaleessa on kertosäkeessä den Adelin laulun taustalla myös murinalaulua, mutta sen esittäjää ei mainita ainakaan Wikipediassa, kyseessä lienee joku bändiläisistä.

Covered by Roses lähtee käyntiin Within Temptationin mittapuulla harvinaisen rankalla kitaralla. Kappale miellyttänee siis bändiltä rankempaa menoa toivoneita, ja sen kertosäe on jälleen melodisesti hyvin onnistunut. Kitarasoolokin biisin sisältyy! Nimensä puolestaa mielleyhtymiä Florence and the Machinen kappaleeseen tuova Dog Days vaikuttaa ensimmäiseltä sellaiselta kappaleelta, jonka voisi kuvitella skippaavansa jatkossa levyä kuunnellessaan, vaikka ei sekään huono biisi ole. Tell Me Why edustaa jälleen hieman raskaampaa osastoa, taustamurinoita tulee taas mukaan. Melodisesti tämäkään kappale ei kuitenkaan nouse levyn alkupuolen tasolle. Levy päätetään Whole World is Watching -kappaleeseen, joka on akustisemmin soitettu ja yleistunnelmaltaan varsin valoisa muuhun levyyn verrattuna. Duettokumppaniksi on otettu Soul Asylum -yhtyeen Dave Pirner. Kappale on kaunis ja ilmavuudessaan hyvä lopetus levylle.

Hydra oli itselleni todella positiivinen yllätys, vaikka Within Temptationista olenkin jo vuosia pitänyt. Kokonaisuus on vahva, loistavat biisit seuraavat toisiaan, ja loppupään pari keskinkertaisempaakin vetoa voi antaa anteeksi muiden ollessa sen verran hyviä. Voisin hyvin kuvitella, että tästä kehittyisi oma suosikkilevyni yhtyeeltä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti