keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Stella - Jokin on muuttumassaStellan uusin levy taitaa olla mielestäni paras tänä vuonna toistaiseksi julkaistu levy. Tämä tuli itselleni varsin puun takaa, vaikka olin kyllä pitänyt niistä muutamasta hittikappaleesta, jotka yhtye on aiemmin julkaissut. Enempää yhtyeeseen ei kuitenkaan ollut tullut tutustuttua. Kun Jokin on muuttumassa oli julkaistu, arviot levystä olivat kuitenkin mielenkiintoisia, sillä vertaukset joissakin musiikkimedioissa olivat varsin korkealle kurkottavia.

Suomirockin kentällä Stella on ollut ehkä jonkinlainen outolintu, jota suuret massat eivät ole löytäneet, vaikka kultalevyjä onkin tullut. Yhtyeessä on aina ollut jotakin hieman erilaista, sen sanoitukset ovat melko omintakeisia ja laulaja Marja Tahvanaisen laulusoundi sekä maneerit tunnistettavia. Uutta Jokin on muuttumassa -levyllä taitavat olla proge- ja indie rock -vaikutteet ja se, ettei levyltä löydy samalla tavalla kerralla iskeviä hittejä kuin aikaisemmilta. Sanoitukset käsittelevät aika paljon kolmekymppisille bändin jäsenille luonnollisesti läheisiä aiheita, on lasten saamista ja perhe-elämää. Liian arkisia tekstit eivät silti ole.

Sunnuntai ja hidas sää aloittaa levyn seestyneesti ja mielenkiintoisilla melodioilla. Kadun suurin talo on loistava kappale, kitaramelodiat ovat upeat ja kappale on melodioiltaan muutenkin kaunis, myös sanoitukset ovat koskettavat. Vaaran päällä jatkaa myös laadukasta linjaa, melodiat jäävät salakavalasti mieleen ja erityisesti kertosäke, jossa on käytetty myös mieslaulua, ansaitsee erityismaininnan. Kesän heinä on hiljaa hetken onkin sitten se progeilevin kappale, jota on kehuttu hurjasti arvosteluissa, ja onhan se hieno teos, vaikka ei omaksi suosikikseni levyltä olekaan noussut.

Lopuista kappaleista mainita pitää ensimmäinen sinkkukappale Kutsumattomat vieraat jääkää kotiin, josta tulee vahvasti mieleen Arcade Fire erityisesti kertosäkeen kuoro-osuuksien takia. Hän ei ole täällä puolestaan esittelee bändin musiikin rankempaa puolta kitarariffien osalta, jonkinlainen soolokin taisi löytyä. Karhu toimii hienosti lähes akustisena päätösballadina.

Jokin on muuttumassa on kyllä saanut itseni koukutettua täysin, tästä taitaa tulla minulle tämän kesän SE levy. Stella on kehittynyt ainakin itselleni mieluisaan suuntaan, mahtavaa olisi myös päästä bändi livenä näkemään, harmittaa kun jouduin missaamaan Turun keikan viime viikonloppuna. Aion kyllä napata kirjastosta nyt myös bändin aiemmat levyt kuunneltavaksi, sen verran vaikuttunut olen yhtyeen osaamisesta.

6 kommenttia:

 1. Tää kiinnosti jo aiemmin ja nyt kiinnostaa vielä enemmän, ottamaan selvää siis. Ite tykkäilin Stellasta ihan hurjasti joskus aiemmin, mut parin viime vuoden aikana ihastus on ehtinyt hiipumaan, osansa on varmaan sillä kuinka keskinkertaiseksi livebändiksi se on osoittautunut. :/

  Loppuun vielä omat lempparit tuotannosta: 100km/h, Suloinen, Säikyn aina kun puhelin soi, Totuuden henki ja Vie mua. :)

  VastaaPoista
 2. Muistelinkin et sä olit ainakin jossain vaiheessa diggaillut :) kannattaa tosiaan ottaa levy kuunteluun, Spotifysta löytyy. Kuten näemmä myös aiemmat levyt, joita ei kyl aiemmin mun mielestä siellä ollut, ainakaan kaikkia.

  VastaaPoista
 3. Oon aika spotifyvastainen vieläkin, mut joskus voin vaivihkaisesti kuunnella Tatun tunnareilla. :D

  Mutta sen tulin siis sanomaan vielä, kun ekalla kerralla unohdin, et oon lukenut jostain muustakin arvostelusta ton saman "Stellan uusi suunta" -ajatuksen, mikä on musta outo, koska jos Säikyn aina kun puhelin soi ei oo yhtään raskas ni mikä sitten (Kaksikkokin ehkä vähän on). Ja Puitten sylissä -biisissä on musta myös kevyttä progeilua havaittavissa. Että hä ja hö.

  VastaaPoista
 4. Juu, nyt kun oon kerinnyt kuunnella kokonaisuudessaan Löytäjä saa pitää ja Pelkääjän paikalla, niin onhan siellä aiemminkin tuota rankempaa menoa ja progeiluakin ollut. Lähinnä tuo uusi suunta tarkoittaakin täs tapauksessa tota levystä välittyvää yleistä fiilistä sekä joitakin musiikillisia vaikutteita. Mutta pitää myöntää, et toi aiempi näkemys Stellasta perustui arviota kirjoittaessa niihin vain muutamaan kappaleeseen, jotka aiemmin olin kuullut.

  VastaaPoista
 5. Blogisihan on niin mielenkiintoinen, että täytyypä alkaa nyt seuraamaan kun nuo aikaisemmat kirjoitukset sain luettua. Sain jo nyt paljon kuunteluvinkkejä joten lisää odottelen :)

  -Lilli-

  VastaaPoista
 6. Haa, säkin olet tämän löytänyt, kiva että kiinnostaa :) tää on nyt päässy jäämään pitkälle kesätauolle, pitää koittaa tosissaan kirjoitella uusia tekstejä tässä lähiaikoina.

  VastaaPoista