maanantai 7. maaliskuuta 2011

Regina Spektor - Begin to HopeVuonna 1980 Neuvostoliitossa syntynyt, 9-vuotiaana Yhdysvaltoihin muuttanut laulaja-lauluntekijä Regina Spektor julkaisi ensilevynsä vuonna 2001. Tämä 11:11 -niminen levy ja sen seuraaja Songs (2002) olivat omakustanteita, jotka eivät levinneet kovin laajaan tietoisuuteen. Kolmannelle levylleen Soviet Kitsch (2004) Spektor sai taakseen myös levy-yhtiön nousten suurempaan tunnettuuteen ainakin Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen ilmestyi kolmen ensimmäisen levyn musiikkia sisältänyt kokoelma Mary Ann Meets the Gravediggers and Other Short Stories (2005), joka toi Spektorin myös eurooppalaisten tietoon. Neljäs levy Begin to Hope, joka julkaistiin 2006, oli jälleen uusi hyppäys sekä suosiossa että myös musiikillisesti ja tuotannollisesti.

Spektor on opetellut klassista pianonsoittoa jo kuusivuotiaasta lähtien. Myös rock-musiikki on ollut suuri osa hänen elämäänsä aina, sillä hänen isänsä kuunteli mm. Queenia, The Beatlesia ja The Moody Bluesia. Teini-iässä hän löysi lauluntekijän kykynsä ja kuunteli laulaja-lauluntekijämusiikkia, kuten Joni Mitchellia ja Ani DiFrancoa. Näistä lähtökohdista hänen oma musiikkityylinsä on muokkautunut. Sitä on kuvailtu mm. indie rockiksi, barokkipopiksi ja se sisältää tietenkin myös klassisen pianonsoiton vaikutusta. Kolmella ensimmäisellä levyllä musiikki sisälsi melkein ainoastaan Spektorin laulua ja pianonsoittoa, mutta levyllä Begin to Hope mukana oli jo kokonainen bändi.

Nyt käsittelyssä olevalta Begin to Hopelta julkaistiin monia onnistuneita singlekappaleita, joista varsinkin Fidelity nousi hitiksi kertosäkeensä hyväntuulisen ja pirteän lallattelun avulla. Oma suosikkini, ja kappale joka sai minut lopullisesti ihastumaan Spektorin musiikkiin, on Samson. Tämä herkkä kappale ensirakkautta raamatullisen tarinan kautta muistelevan sanoituksensa kera on kenties se suurin fanisuosikki. Sen puuttuminen keikkasetistä Regina Spektorin esiintyessä Ruisrockissa aiheutti selkeästi harmitusta, niin itsessäni kuin monissa muissakin keikalla olleissa. Muita singlekappaleita olivat hymyilyttävän iloiset Better ja On the Radio sekä lopetuskappale Summer in the City, joka rauhallisuutensa ja haikean tunnelmansa ansiosta on toiminut monesti itselläni illan viimeisenä kappaleena ennen nukkumaanmenoa. Muista kappaleista voisi mainita synkemmän Après Moin, jossa lauletaan pätkä myös Spektorin äidinkielellä venäjäksi. Yleisesti ottaen levy on, kuten jo mainittiin, bändivoittoisempi ja tuotetumpi kuin edelliset, mikä joidenkin mielestä vei sielun ja intiimiyden musiikista. Toiset taas pitivät suuresti levyn taidokkaasti ja kauniisti soitetusta popmusiikista ja olivat sitä mieltä, että myös sävellystyö oli kehittynyt.

Regina Spektorin viimeisin julkaisu on vuonna 2009 ilmestynyt Far, jonka kappaleita ja musiikkivideoita markkinoitiin tehokkaasti internetin välityksellä. Se menestyi vielä edeltäjäänsäkin paremmin nousten USA:n Billboard 200 -listan kolmannelle sijalle ja sai myös arvostelumenestystä laajalti. Monet pitävät Spektoria tämän hetken laulaja-lauluntekijöiden parhaimmistoon kuuluvana. Jatkossa nähdään, nouseeko hän tulevien levyjensä myötä pienten piirien suosikista maailmanlaajuisesti tunnetuksi artistiksi. Toisaalta ainakin itsestäni tuntuisi oudolta, mikäli näin tapahtuisi. Tällä hetkellä Reginalla on pienehkö, mutta kuitenkin erittäin omistautunut fanijoukko.

Regina Spektor - Fidelity (video)

Tämä blogikirjoitus on julkaistu myös Musasto-blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti