torstai 1. syyskuuta 2016

Kuukauden biisit 8/2016

Elias Gould - Omituinen ystävä

Näin Elias Gouldin elokuun aikana livenä kahdestikin: Flow'ssa kokonaisen bändin kera "rokkikeikalla" ja Turun taiteiden yönä ravintolalaivalla akustisesti. Kummassakin kontekstissa Gouldin musiikkia kuuntelee mielellään, ja sävellykset toimivat riisuttuinakin versioina. Uusi kotimainen artistilupaus on saanut tehtyä jo joukon mainioita kappaleita kuten Huvilakatu, Kylmää ja kuumaa, Ikuinen heinäkuu, Viininpunainen... Tänä vuonna julkaistun viiden kappaleen Elias Gould EP:n aloittaa vauhdikas Omituinen ystävä, jonka yleisfiilis ja sanat iskivät kyllä kerrasta.

ku kasarin lapset
kasvanu harhaan
nurkassa yksin on ihan hyvä olla
kuka pelastas parhaat
no mä oon tavannu yhden ja hän ei tahdo eikä pyydä mitään
on omituinen ystävä, jolla on omituiset jutut
eikä häiritse ketään
on ihan niinku sä, on ihan niinku mäDua Lipa - Hotter Than Hell

Flow-festareiden helmiin kuului myös brittiartisti Dua Lipa, joka on päässyt meillä soimaan jo TV-mainoksiinkin. Todellinen pankinräjäytysbiisi Lipalta on ollut Hotter Than Hell, joka on äärimmäisen onnistunut popkappale. Ensimmäisestä säkeestä lähtien koukuttava, tanssittavaan kliimaksiin vievä biisi on vuoden parhaita tähän mennessä. Dua Lipa on nyt 21-vuotias ja häneltä on julkaistu muutama singlebiisi, kokonainen albumi on vielä tekeillä. Britanniassa syntynyt Lipa muutti vanhempiensa (jotka ovat Kosovon albaaneja) mukana teini-ikäisenä Kosovoon muutamaksi vuodeksi, mutta palasi sitten takaisin ja alkoi edistää muusikonuraansa Lontoossa. Jään innolla odottamaan, minkälaista musiikkia häneltä vielä on tulossa.

I'm not here to make you kneel
But it's praise that I'll get
You ain't gonna walk free boy
Not finished with you yet, no

Can you feel the warmth? Yeah
As my kiss goes down you like some sweet alcohol
Where I'm coming from, yeah
It's the darker side of me that makes you feel so numb

Massive Attack - The Spoils

Massive Attackin hienolla ja yllätyksiä tuottaneella Flow-keikalla ei kuitenkaan kuultu tätä heinäkuun lopulla julkaistua komeaa kappaletta. The Spoils -biisin lauluosuudesta vastaa myös vuoden 2010 Heligoland-albumin Paradise Circusilla laulanut Hope Sandoval. Kaunista jälkeä on yhteistyöstä syntynyt tälläkin kerralla. Elekrotaustat ovat varsin minimalistiset ja päällimmäiseksi nousevat syntikat sekä jouset, joita en vastaavalla tavalla muista käytetyn Massive Attack -kappaleella ennen. Saavat toki käyttää jatkossakin, upealta kuulostaa. Huomion ansaitsee myös musiikkivideo, jolla esiintyy Kate Blanchett.

But I somehow slowly love you
And wanna keep you the same
Well, I somehow slowly know you
And wanna keep you away

M83 - Reunion

M83:n keikkaa Flow'ssa menin katsomaan hieman liian myöhään, sillä väkeä oli pakkautunut isoonkin telttaan jo niin tiiviisti, että sisälle oli lähes mahdotonta päästä. Takareunastakin onneksi kuuli musiikin ihan hyvin. Keikan jälkeen soittoon on päätynyt varsinkin setin avauskappale Reunion bändin menestyslevyltä Hurry up, We're Dreaming. Biisi on todellinen tunnelmannostattaja ja sopiikin hienosti keikkojen alkuun. Huudatusta ja hurmosta, syntikoita ja sankaruutta. Siitä se lähtee.

There's no more loneliness
Only sparkles and sweat
There's no more single fate
You make me feel myself1 kommentti:

  1. mistä toi elias gouldin omituinen ystävä-biisi sun mielestä kertoo? miten tulkitset sen? mikä on omituinen ystävä? :)

    VastaaPoista